Etik İlkeler ve Yayın Politikası

1. Yayın ve Yazarlık

Anatolia Cor dergisi uluslararası çift kör hakemli, bilimsel, akademik, açık erişimli ve online (Çevirim içi) bir dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir. Yılda üç sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) halinde elektronik ortamda açık erişimli olarak yayınlanmaktadır. Özel ya da ek sayılar da yayınlayabilmektedir.

Dergimize gönderilen her tür yazılar için, Anatolia Cor dergisin ''Yazım Kuralları''na, dergide yer alan tüm koşullara ve yazarların her türlü yayın hakkını Anatolia Cor dergisine süresiz devrettiğini kabul ve beyan etmiş olurlar.

Anatolia Cor dergisi yayınlanmak üzere kabul edilen makalelerin tüm yayın haklarına sahiptir.

Yazarlık ve Yazarlıkta Değişiklikler

Tüm yazarların aşağıdaki hususların her birine önemli ölçüde katkıda bulunması beklenmektedir:

  • Çalışmanın kavramsallaştırılması ve tasarımı, verilerin elde edilmesi veya verilerin analizi ve yorumlanması.
  • Taslağın taslağının hazırlanması veya önemli entelektüel içerik açısından eleştirel olarak revize edilmesi.
  • Sunulacak versiyona son onayın verilmesi. Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını titizlikle gözden geçirerek doğruluk ve eksiksizlikten emin olmaları gerekmektedir.

Yazar listesindeki ekleme, çıkarma veya yeniden düzenleme gibi değişiklikler yalnızca makalenin kabulünden önce ve dergi Editörünün onayı ile yapılmalıdır. Bu tür değişiklikleri başlatmak için sorumlu yazar Editöre şunları sunmalıdır: (1) yazar listesindeki değişikliklerin gerekçesi ve (2) tüm yazarların önerilen eklemeyi kabul ettiklerini gösteren yazılı onay (e-posta veya mektup yoluyla). Yazar eklenmesi, yazar sıralamasının değiştirilmesi veya çıkarılması durumunda ilgili yazarın onayı da gereklidir. Editör, yazarlık değişikliklerini ancak makale kabul edildikten sonra dikkate alacaktır. Editörün talebi incelemesi sırasında yazının yayınlanması durdurulacaktır. Ayrıca bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra yazarların makaleden ayrılmalarına, yazar eklenmesine ve yeniden sıralamanın değiştirilmesine izin verilmeyecektir.

2. Editörler, Hakemler ve Diğer Kesimler

Editörlerimiz, hakemlerimiz, diğer kesimler ve yayıncı arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, Anatolia Cor dergisindeki tüm kesimler çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını sağlamak için tüm haklarını Anatolia Cor dergisine süresiz ve karşılıksız devrettiğini kabul ve beyan etmiş olurlar. Anatolia Cor dergisinin tüm hakları yayıncısına (İmtiyaz sahibine) aittir. Editörlerimiz, hakemlerimiz ve diğer kesimler yayıncıdan (İmtiyaz sahibine) herhangi bir maddi ve manevi hak talep edemezler. Tüm görevleri gönüllülük esasına göre karşılıksız kabul ve beyan etmiş olurlar.

Aksi durumda yazılı olarak yayıncıya (İmtiyaz sahibine) bildirmelerini takiben editörlük, hakemlik ve diğer görevlerden ayrılabilirler. Görevden çekilme bildiriminden önceye yönelik herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.

Editörlerimiz, hakemlerimiz ve diğer kesimler Anatolia Cor dergisinde yer alan tüm koşullara uyduklarını ve her türlü telif/maddi/manevi hakkını Anatolia Cor dergisine süresiz ve karşılıksız devrettiğini kabul ve beyan etmiş olurlar.

3. Açık Erişim Politikası

Anatolia Cor dergisi açık erişimli bir e-dergidir. Açık erişim politikası Budapest Open Access Initiative (BOAI) kurallarına dayanmaktadır. Açık erişim ile, herhangi bir kullanıcının dergideki makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine izin veren halka açık internetteki ücretsiz kullanılabilirliğini belirtmektedir.

4. İntihal Politikası

Anatolia Cor dergisi intihal politikası konusunda COPE (Committee on Publication Ethics)'nin tüm hüküm ve koşullarını kabul etmektedir. İntihal konusunda COPE'de belirlenen akış şemaları ve iş akışları benimsenmektedir.

Anatolia Cor dergisine yayınlanması için gönderilen tüm makaleler, Turnitin / iThenticate yazılımı kullanılarak intihal açısından kontrole tabi tutulur. Anatolia Cor dergisi, yazarlardan makale gönderimleri için intihal raporlarını titizlikle talep eder ve kontrol eder. Dergimize gönderilen makalelerin benzerlik oranının %20'nin altında olması gerekmektedir. İncelemenin ilk aşamalarında intihal olduğu tespit edilen makaleler reddedilir ve dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmez.

5. Etik İlkeler Politikası

Anatolia Cor dergisi editör kurulu etik ilkeler konusunda International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerini benimsemektedir.

Araştırma ve Etik

Tüm yazarlar araştırmaya önemli katkılarda bulunmalıdır. İntihal, sahtecilik, çarpıtma, haksız yazarlık gibi konular yazarların sorumluluğundadır. Tespit edilmesi durumunda makale reddedilir. Süreçteki bir makale başka bir dergiye gönderilemez veya yayınlanamaz. Etik kurul izni gerektiren çalışmalar için talep edilen belge ve bilgilerin sisteme yüklenmesi yazarın sorumluluğundadır. Dergimiz yazarlardan çalışmayı onaylayan etik komiteyi tanımlamasını zorunlu hale getirmiştir.

Tüm bilimsel araştırmalar “Uluslararası Helsinki Bildirgesi (Declaration of Helsinki), “İnsanların Korunmasına İlişkin ABD'nin Federal Politikası (US Federal Policy for the Protection of Human Subjects), “Avrupa İlaç Ajansı İyi Klinik Uygulama Klavuzları (European Medicines Agency Guidelines for Good Clinical Practice), “Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı İçin Kılavuz (8. basım, 2011)”  ve/veya  “Hayvanları İçeren Biyomedikal Araştırmalar İçin Uluslararası Kılavuz İlkeler (2012)”  uluslararası anlaşmalarına uygun olarak bir etik komite tarafından araştırma protokollerinin onaylanması zorunludur ve dergimiz bu standartlara uymasını yazarlardan bekler.

Derginin etik politikasına göre, uluslararası anlaşmalara uygun şekilde bir etik kurul tarafından araştırma protokollerinin onaylanması tüm araştırma çalışmaları için gereklidir.

Gönderilen yazı etik kurul onayını içermiyorsa, COPE kılavuzuna (Editörler için Rehber: Araştırma, Denetim ve Hizmet Değerlendirmeleri) göre gözden geçirilecektir. Çalışmanın etik onayı olması gerekiyorsa, inceleme sürecine devam etmek için yazarlardan etik onay vermeleri istenecektir.

Yazarlar etik onay veremezlerse yazıları reddedilir, ayrıca kurumları ve gerektiğinde ülkelerindeki ilgili kurumlar bu tür çalışmaların etik kurul onayı olması gerektiği konusunda bilgilendirilir. Onay verirlerse, makalenin incelemesi devam edecektir.

Yayın kurulunun incelemesinden sonra çalışmanın etik kurul onayına ihtiyacı yoksa, yazarlardan etik kurul onayı veya ilgili bağımsız bir kurul tarafından verilen çalışmanın araştırma bütünlüğüne göre etik kurul onayına ihtiyaç duymadığına dair onaylı bir yazı istenebilir.

Yazarlar bir onay veya etik onaya gerek olmadığını gösteren bir belge sunarsa inceleme sürecine devam edilebilir. Yazarlar her iki belgeyi de sağlayamazsa, makale reddedilebilir.

İnsanlar üzerinde yapılmış deneysel araştırmalarla ilgili makaleler için, hastaların ve gönüllülerin maruz kalabilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasının ardından bilgilendirilmiş onam alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir. Dergi, ilgili kurumdan aldığı Etik Kurul Onayı'nın bir suretini talep edebilir. Olgu sunumları ve klinik görüntüler için de bilgilendirilmiş onam alınmalıdır.

İnsan veya hayvan deneklerini kullanan çalışmalar, uygun kurumsal ve/veya yerel Sağlık Bakanlığı etik kurulları tarafından onaylanmalıdır. Deneysel, klinik ve ilaç çalışmaları ile bazı olgu sunumları için uluslararası anlaşmalara uygun olarak araştırma protokollerinin etik onayı gereklidir.

Yazarlardan etik kurul raporları veya eşdeğer bir resmi belge istenebilir. İnsanlar üzerinde deneysel araştırmaları içeren yazılar için, hastaların ve gönüllülerin yazılı, bilgilendirilmiş onamlarının alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda hayvanların acı ve ızdırap çekmemesi için alınan önlemler açıkça belirtilmelidir. Yazının Yöntem bölümünde hasta onamı ile ilgili açıklama, etik kurul adı, etik kurul onay tarihi ve numarası belirtilmelidir. Hastaların anonimliğini dikkatli bir şekilde korumak yazarların sorumluluğundadır.

Etik Kurul Onayı Gerektiren Araştırmalar:

  • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
  • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
  • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
  • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
  • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması.

Bunlara ek olarak;

  • Olgu sunumlarında ''Aydınlatılmış Onam Formu''nun alındığının belirtilmesi,
  • Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
  • Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.

6. Klinik Araştırmalar ve Raporlama Kılavuzları Politikası

Anatolia Cor dergisi, tüm klinik çalışmaların ClinicalTrials.gov (www.clinicaltrials.gov) veya WHO'nun Uluslararası Klinik Çalışmalar Kayıt Platformu (ICTRP: https://www.who.int/clinical-trials-registry-platform) kayıtlarından biri aracılığıyla kaydedilmesini teşvik etmektedir. Özellikle faz 3 klinik çalışmalar ilk hasta kaydı sırasında veya öncesinde kaydedilmelidir. Kayıt defterinin adı ve kayıt numarası ile birlikte finansman kaynağı bilgisi özetin sonunda verilmelidir.

Sağlık araştırmalarına yönelik raporlama kılavuzları hakkında daha fazla bilgi için yazarların EQUATOR Network web sitesine (http://www.equator-network.org/) başvurmaları önerilmektedir. EQUATOR Network, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok çalışma türü için 370'ten fazla raporlama kılavuzu toplamaktadır:
• Randomize çalışmalar: CONSORT
• Gözlemsel çalışmalar: STROBE
• Sistematik incelemeler: PRISMA
• Vaka raporları: CARE
• Nitel araştırma: SRQR
• Tanısal / prognostik çalışmalar: STARD
• Kalite iyileştirme çalışmaları: SQUIRE
• Ekonomik değerlendirmeler: CHEERS
• Hayvan klinik öncesi çalışmaları: ARRIVE
• Çalışma protokolleri: SPIRIT
• Klinik uygulama kılavuzları: AGREE

7. Çocuk ve Hassas Gruplara İlişkin Etik Politikası

Çocuk ve hassas gruplara dair yapılan çalışmalarda dergi yazarlardan; etik ilkeler, güncel Helsinki Bildirgesi, Birleşmiş Milletlerin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi, Biyoetik ve İnsan Haklarına İlişkin Evrensel Deklarasyon (UNESCO, 2005), İnsan Genomu ve İnsan Haklarına İlişkin Evrensel Deklarasyon (UNESCO, 1997), İnsan Genetik Verilerine İlişkin Uluslararası Deklarasyon (UNESCO, 2003), 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Biyoloji ve Tıp Uygulamalarında İnsan Hakları ve Onurunun Korunması Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi, yürürlükte olan İyi Klinik Uygulamaları Kılavuzu gibi belgelerde belirtilen ilkelere katı bir şekilde bağlı kılar. Araştırmalarda üç temel etik ilkeye yani insana saygı, iyilik ve adalet ilkelerine mutlaka uyulması gerekmektedir. Çocuklarla yapılan klinik araştırmalarda bunlar bütünüyle geçerlidir.

8. Hakem Değerlendirmesi Politikası

Anatolia Cor dergisi sadece her yazarı tarafından onaylanan ve daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya başka bir dergiye gönderilmemiş makaleler değerlendirmeye alınır.

Ön kontrolden geçen gönderilen yazılar, iThenticate / Turnitin yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal kontrolünden sonra uygun olanlar Baş Editör tarafından özgünlük, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamına uygunluğu açısından değerlendirilir.

Baş Editör, yazarların etnik kökeni, cinsiyeti, cinsel yönelimi, vatandaşlığı, dini inancı veya siyasi felsefesine bakmaksızın makaleleri bilimsel içerikleri açısından değerlendirir ve seçilen yazıların adil bir şekilde çift-kör hakem değerlendirmesini sağlar.

Seçilen yazılar en az iki ulusal/uluslararası hakeme değerlendirilmek üzere gönderilir ve hakemlerin talepleri doğrultusunda yazarlar tarafından düzeltmesi yapıldıktan sonra yayın için son kararı Baş Editör tarafından verilir.

Baş Editör yazarlar, editörler ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez ve yazıların dergide yayınlanmasına ilişkin son karardan sorumludur.

Hakemlerin yargıları objektif olmalıdır. İnceleme yapılırken hakemlerin aşağıdaki hususlara ilişkin yorumları beklenmektedir.

• Makale yeni ve önemli bilgiler içeriyor mu?
• Özet, makalenin içeriğini açık ve doğru bir şekilde tanımlıyor mu?
• Sorun önemli ve özlü bir şekilde ifade edilmiş mi?
• Yöntemler kapsamlı bir şekilde tanımlanmış mı?
• Yorumlar ve sonuçlar sonuçlarla doğrulanıyor mu?
• Alandaki diğer çalışmalara yeterli atıfta bulunuluyor mu?
• Makale dili kabul edilebilir mi?

Hakemler, gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında telif hakkı ihlali ve intihalden haberdarlarsa editöre bildirmelidir.

Bir makalenin konusunu, inceleme konusunda kendini yetersiz hisseden veya hızlı incelemenin imkansız olacağını bilen bir hakem, editöre haber vermeli ve inceleme süreci için mazeret beyan etmelidir.

Editör, hakemlere yazıların gizli bilgi olduğunu ve bunun ayrıcalıklı bir etkileşim olduğunu bildirir. Hakemler ve yayın kurulu, yazıları başka kişilerle tartışamaz. Hakemlerin anonimliği önemlidir.

Hakem Değerlendirme Süreci

Anatolia Cor dergisine yapılan tüm başvurular, derginin kapsamına ve akademik kalitesine ve alandaki yeniliklere uyumunu belirlemek için sıkı bir tarama ve değerlendirme sürecinden geçecektir. Dergi, yazarlar ve hakemler arasında anonimliği sağlayan çift-kör hakem değerlendirme sistemini kullanmaktadır. Süreç şu şekilde ilerlemektedir:

▷ İlk değerlendirme: Gönderimin ardından, yeni alınan bir makale, temel gönderim kriterlerine uygunluğun sağlanması için Editör veya Editör Yardımcısı tarafından ve Anatolia Cor dergisinin kapsamına uygunluğunun değerlendirilmesi için Baş-Editör tarafından değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Bu başlangıç ​​kriterlerini karşılamayan yazılar daha fazla inceleme yapılmaksızın reddedilecektir.

▷ Hakem değerlendirmesi: İlk taramanın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından, makale, daha sonra çift-kör hakem incelemesi süreci için ilgili alandaki en az iki uzmana dağıtacak olan bir işleme editörüne atanacaktır.

▷ İlk karar: Hakemli bir makaleye ilişkin karar ancak en az iki değerlendirme raporu alındıktan sonra verilecektir. Bu noktada makale reddedilebilir, düzeltmeler (büyük veya küçük) talep edilebilir veya kabul edilebilir. Kabul edilmesi halinde yazı, formatlanmak üzere mizanpaja gönderilir. Makalenin kabul edilmesine ilişkin nihai karar, işleme editörünün önerisini takiben Baş Editör tarafından verilecektir.

▷ Revizyon aşaması: Revizyon gerektiren bir makale, makaleyi formatlamak ve revize etmek için üç haftaya kadar bir süreye sahip olacak olan, gönderen yazara iade edilecektir. Daha sonra revize edilen metin, işleme editörü tarafından incelemeye tabi tutulacaktır. İşleme editörü, değişikliklerin yeterliliğini ve uygunluğunu, ayrıca yazar(lar)ın hakemlerin yorum ve önerilerine yanıt verme durumunu değerlendirecektir. Revizyonların yetersiz görülmesi halinde döngü tekrarlanacak ve makale daha fazla revizyon için gönderen yazara iade edilecektir.

9. Düzeltme Politikası

Editörler veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın önemli bir hata veya yanlışlık içerdiğini üçüncü bir taraftan öğrenirse, yazarlar makaleyi derhal düzeltmeli veya geri çekmeli veya dergi editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sağlamalıdır. Ayrıca yazarlar yayınlanmış olan bir makalelerinde hata veya yanlışlık olduğunda bunu derhal bildirmeli ve düzeltmelilerdir.

10. Makale Geri Çekme Politikası

Ön Değerlendirme Aşaması: Bu aşamadaki yazılar yazar(lar)ı tarafından geri çekilebilmektedir.

Hakem Değerlendirme Aşaması: Gönderilen yazının değerlendirme sürecinde gecikme olması vb. gibi gerekçelerle yazıyı geri çekmek ve başka bir yerde yayınlatmak isteyen yazarlar yazılı bir başvuru ve bu başvurunun dergi editör kurulu onayı ile yazılarını dergiden geri çekebilirler.

Makale Kabulü Sonrası: Makale kabulü sonrası yazarların makaleyi geri çekme talepleri reddedilmektedir. Ayrıca bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra yazarların makaleden ayrılmalarına da izin verilmeyecektir.

11. Finans Kaynakları Politikası

Tüm yazarların araştırmalarını yürütmek için ne tür destek aldıklarını beyan etmeleri gerekmektedir. Finansman kaynaklarını beyan etmek, fon verenlerin katkılarını kabul eder, fon gereksinimlerini karşılar ve araştırma sürecinde daha fazla şeffaflığı teşvik eder.

Her yazar, dergiye gönderilen araştırma için aldığı tüm fon kaynaklarını ayrı ayrı beyan etmelidir. Bu bilgiler, hibe veren kurumların adını, hibe numaralarını ve her bir fon sağlayıcının rolünün açıklamasını içerir. Fon veren, araştırmada herhangi bir rol oynamadıysa, bunun da belirtilmesi gerekir.

Yazarlar, hibenin yayınlanan araştırmayla ilgili olmaması durumunda, kendilerini destekleyen her bir kurumun tam listesini sağlamak zorunda değildir.

12. İtiraz ve Şikayet Politikası

Derginin Yayın Kurulu, itiraz ve şikayet vakalarını, COPE rehberleri kapsamında işleme almaktadır. Yazarlar, itiraz ve şikâyetleri için doğrudan Editöryel Ofis ile temasa geçebilirler. İhtiyaç duyulduğunda Yayın Kurulu’nun kendi içinde çözemediği konular için tarafsız bir temsilci atanmaktadır. İtiraz ve şikayetler için karar verme süreçlerinde nihai kararı Baş Editör verecektir.

Şikayet ve İtirazlar

Dergimiz şikayetleri ve itirazları aşağıdaki prosedürü izleyerek ele almaktadır. Şikayetler sadece çalışmaların incelenmesindeki uzun gecikmeler ve yayın etiği ile sınırlı olmayıp tüm şikayetler önce derginin baş editörleri tarafından ele alınmaktadır. Baş editörler, gerektiğinde şikayet ve itirazları Yayın Kurulu ile birlikte inceleyebilir.

Makale İçeriğine İlişkin Şikayetler: Baş editör, yazarların şikayetlerini ve hakemlerin raporlarını inceler ve bir karar verir: Makalenin reddedildiğinin teyit edilmesi, yazarın itirazının dikkate alınılması ve bağımsız bir hakemden yeni bir görüş alınması gerekmektedir. Baş editörlerin nihai kararı, yazarlara bildirilmektedir. İtirazın sonuçlarına ilişkin açıklama, gerekli görüldüğünde yazarlar ile paylaşılmaktadır.

Süreçler Hakkında Şikayetler: Süreçlerle ilgili şikayetler, baş editör tarafından ele alınmaktadır. Çalışmaların ele alınmasındaki uzun gecikmeler editörler tarafından incelenmekte ve gerekli görülen sorunlar baş editörle bildirilmektedir. Baş editör şikâyetleri değerlendirir, gerekli görüldüğünde yazarlar ile bilgi paylaşımı yapılır.

Etik İlkeler Hakkında Şikayetler: Baş editör ve editörler, yazarın veya hakemin yayın etiği hakkındaki şikayetlerini dikkate alır. Baş editör ve editörler, dergimizde yayınlanmakta olan yayın etiğini takip eder. Dergimizin yayın kurulu, şikayetçilerin veya hakemlerin endişelerini inceler. İncelemenin detayları ve ilerleme durumu şikâyetçiler ile açık bir şekilde paylaşılmaktadır. Baş editörler ya da editörler şikayetçilere eylem şekli ve nihai karar hakkında geri bildirimde bulunur.

13. Sorumluluk Reddi

Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler ve fikirler Anatolia Cor dergisi, Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazar(lar)ın bakış açılarını yansıtır. Ayrıca yapılan her bir çalışmanın etik ve biyoistatistiksel sorumluluğuda tek taraflı olarak yazara/yazarlara aittir. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı bu gibi durumlar için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir. Yayınlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.

14. Reklam Politikası

Anatolia Cor dergisinde, Baş Editörün onayı ile reklam yayınlanabilir. Reklamlar derginin kapak sayfaları ve/veya web sitesinde bulunabilir. Potansiyel reklam verenler, Yazı İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmelidir. Reklam verenlerin editoryal kararlar veya reklamcılık politikaları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.